A kisebb éttermek, menüzők és egyéb vendéglátóipari egységek általában egy kaptafára működnek. Finom étel, egyszerű tálalás és minél több visszatérő vendég. Vannak köztük átlagosak, átlag alattiak és az ember időnként meglepődik, amikor beesik egy átlag felettibe.
Mostanában Kaposvár a székhely és eljárunk ide-oda eszegetni. Vannak minősíthetetlen helyek, ahol, bár az étel rendben lenne, de gyakorlatilag a reggel megfőzött kerül megmikrózásra. Aztán volt esetünk olyannal is, ahol például a pizza hibátlan volt, de ha mást kért az ember, akkor óriásit kellett csalódni, mert a már kissé savanykás levesben a gombóc még hideg volt, a tányér peremén meg olyan lerakódás volt, hogy az ember kedve is elment az egésztől. No, de most nem ezek érdekelnek...
Nincs sok időnk délben, így próbálunk jól megközelíthető és viszonylag gyors helyeket keresni. Az Itália pizzéria nincs mesze, kultúráltan néz ki és a kiszolgálás is jó. Első alkalommal pizzéria révén a pizzákat kóstoltuk és el kell mondjam nagyon finom volt. A tésztája a magyar szájnak kialakított keltebb, nem ez a kartonpapír jellegű. A szószt nem akkor facsarják ki a konzervdobozból és ha paradicsomszószt kérsz (nem ketchup, mert az a pizza meggyalázása véleményem szerint), akkor a szakács saját fűszerezéssel készíti, ott helyben. A feltétek is rendben vannak, a dupla sajt az dupla sajt és nem +20%.
Ami meglepő, az a bolognai szósz. Nincsen benne répa, gomba és egyéb marhaság, amit sok helyen beleszuszakolnak, hanem igazi darálthússal összerakott alap van a tésztába bekeverve. Igen, bekeverve, mert a bolognai lényege, hogy a szószt a tésztával össze kell "sütni". Serpenyőbe bele, aztán hadd szóljon. Ha tehát olyat kapunk, hogy tészta és rajta kis kupac szósz, akkor az annyira igazi, mint a gyros csirkehúsból.
Próbáltunk egyéb ételeket is, nagyon rendben volt minden, de egy itáliai pizzériában miért a frissensülteket brillírozzuk? Hát azért, mert a leleményes ember tudja kombinálni ezeket. A sok helyen polpettinek (természetesen helytelenül, mert semmi köze hozzá) hívott, rárakom a rántotthúst a spagettire formáció, itt igazán jól egyesíti a magyaros és az olaszos konyhát. Bármennyire is szégyen az ilyesmi párosítás, én szeretem. Itt pedig olyan finom a tészta és akkora az adag, hogy napi egy ilyen bevitele, megold mindent.
Egyszóval csak ajánlani tudom, látogassátok meg, ha errefelé jártok.